• Cryptocurrencies

Cryptocurrencies

Je hebt vast wel eens van cryptocurrencies gehoord, de bekendste daarvan Bitcoin. Maar wat zijn cryptocurrencies nou eigenlijk? Cryptocurrencies zijn virtuele valuta die je kan kopen en weer verkopen. Als er veel van wordt gekocht blijft er minder op de markt over, dus het wordt schaarser, en dus gaat de prijs omhoog. Maar, als iedereen massaal hun crypto coins gaat verkopen dan is er dus een een veel groter aanbod, en dan daalt de prijs weer.

Zo gaat dus de koers steeds op en neer, en kan je dus door te kopen en verkopen geld verdienen. Mensen verkopen als de prijs hoog is, de prijs daalt dan. Maar als de prijs laag is, dan kopen mensen weer in, en dan gaat het weer omhoog. deze kleine winst transacties gebeuren heel veel. Jammer genoeg kan het ook gebeuren dat de waarde van een valuta ineens enorm keldert. Zo is het laatst met bitcoin gebeurt, die van 50.000 euro per bitcoin, opeens naar 30.000 euro zakte, bij deze daling van bijna 40% ging een marktwaarde van ongeveer 600 miljard amerikaanse dollars verloren. En nog steeds verandert die prijs veel, zo kan het in 3 dagen 5 000 euro stijgen, of juist 5 000 euro dalen, en daarom is het minder veilig dan aandelen. Als je bijvoorbeeld aandelen in een bedrijf als Tesla hebt, weet je dat dat niet zomaar failliet gaat, dus blijft jouw aandeel ongeveer dezelfde prijs, maar bij cryptocurrencies is dat veel onzekerder, want de verandering van de koers wordt puur en alleen veroorzaakt door de transacties die in die valuta gemaakt worden, en niet door het succes van het bedrijf.

Maar hoe kom je aan Cryptocurrencies? Cryptocurrencies zijn net als normale aandelen heel makkelijk aan te schaffen. Er zijn talloze apps voor je telefoon waarmee je met een paar simpele stappen cryptocurrencies zoals bitcoin of ethereum kan kopen.
Een paar voorbeelden hiervan zijn: eToro, Plus500, Coinbase of Binance.